четвртак, 16. новембар 2017.

Šeherezada torta





Potrebno je:
2 pakovanja turskog keksa (Petit beurre punjenog čokoladom),
4 kesice pudinga od karamele,
250 gr maslaca ili margarina (šta više volite),
9 kašika šećera i 1-2 vanilin-šećera sa okusom limuna ili pomorandže 
                 (ima ih u radnjama Super Vero)
9 kašika sećera
500 g šlag krema
1,5 l mleka 

Ja stavljam ovaj puding Dr Oetker

1,5 litar mleka - 1 litar za puding, odnosno fil i 
0,5 litara za šlag-krem

 
2 x 125 gr maslaca

Vanilin-šećer grčki
levo sa ukusom limuna, desno sa ukusom pomorandže
(njih nabavljam u radnjama Super Vero i cena im je negde oko 15,oo dinara)



2 x 300 gr turskog keksa Petit beurre čoko


Najpre volim da poređam keks u pleh da vidim kako će to otprilike izgledati.
Ovakve torte je bolje slagati u plehu, jer forma ostaje kompaktna. 


I od ove količine ispadne veliki pleh tzv. đuveč i visine 5 redova

Zatim sav taj keks prebacim lepo na sto

500 gr šlag krema umutim čvrsto sa 4,5 dcl mleka

Za ukrašavanje obično koristim čokoladne mrvice i opiljke čokolade koje donosim iz Grčke
ali i naši Dr Oetker su sasvim ok

500 gr šlag-kreme plus 4,5 dcl mleka

4 kesice pudinga od karamele skuvano u 1 litar mleka (sa 9 kašika šećera)

Umućeni šlag krem

Kada se skuvani puding lepo prohladi, posebno umutim 250 gr maslaca sa 4 kašike šećera. U lepo umućeni maslac dodajem po nekoliko kašika pudinga i mutim da se dobije lepa krema.


Ovaj keks se NE natapa, nego samo ređa u pleh. E sada, problem malo jeste mazati fil po takvom keksu, jer se keks malo podiže i lepi za kašiku ali polako.

Redosled slaganja torte glasi:
I --- keks, fil, šlag-krem
II --- keks, fil, šlag-krem
III --- keks, fil, šlag-krem
IV --- keks, fil, šlag-krem
V --- keks, fil, šlag-krem


I odozgo ukrasiti po želji.




P r i j a t n o !!!




U Beogradu, 
dana 15.11.2o17. godine






Нема коментара:

Постави коментар