Mada se prva turšija sprema već krajem avgusta meseca, nisam mogla da odolim
juče, a da ne spremim malo i sa karfiolom.
Kada čujem "današnje domaćice" jaooj zimnica ... pa svašta ... šta ti
pada na pamet ... --- meni je turšija oduvek bila igranje.
Na ovaj način turšiju spremam već više od 25 godina.
Evo, postaviću i po danima ponovo, kako to kod mene izgleda:
I DAN:
povrće kupljeno, dooobro oprano, očišćeno, iseckano, stavljeno u emajlirane
sudove i naliveno hladnim nalivom - koji se ne kuva.
Kao što vidite na slici:
4 paradajz crvene paprike,
3 žute babure,
2 glavice karfiola i
6 krastavaca;
___
negde otprilike je bilo 2,2oo kg povrća (očišćenog i iseckanog);
Ja povrće ne kupujem na meru za turšiju, nego pošto
turšiju pravim iz nekoliko puta, kupim samo ono što mi se tog trena dopadne.
***
Kad biram povrće za turšiju, tog trena znam i kako će mi teglice na kraju izgledati
- imam sliku u glavi
Na kraju prvog dana, to kod mene izgleda ovako:
Dobro oprano i iseckano povrće je stavljeno u emajlirano posuđe i naliveno.
Dodati su mu i začini - po želji šta ko voli.
Ja sam sinoć stavila: sušenu mirođiju, lovorov list i zrna bibera. Ovih dana
dodaću još nešto.
Turšija kod mene stoji u ovom posuđu nekoliko dana UZ STALNO MEŠANJE - svaki
dan po nekoliko puta.
I to izgleda kao na sledećim slikama:
V DAN:
Povrće je lepo otpustilo svoje sokove, crvena paprika je malčice omekla, žuta
je hrskava i lepa ...
dodala sam danas slačicu i korijander i malo bibera u zrnu u boji i 1 šargarepu (koju sam nasekla ukrasnim noževima, čisto radi dekoracije
tegli)... i što bi rekla Selma, sve to lepo stoji u loncu, da se ukusi prožmu, promešala turšijicu, oprala tegle i u subotu mislim da će biti pakovanje ...
dotle mešanje i dalje ... i za Gvozdena ovo je u mom loncu ;)))
!!!
... I evo poslednji dan pripreme za našu turšijicu:
*** mala napomena za početnike, šta nam sve osim povrća treba za pripremu:
1. korijander, zrno,
2. slačica, zrno,
3. suva mirođija,
4. lovorov list,
5. biber u zrnu (ja sam imala u boji, pa sam taj koristila - dekorativnije mi
je i lepše) i
6. pritiskivači za tegle (to obavezno - mislim da postoje 2 dimenzije - veći i
manji, i njih uvek imajte kod kuće)
Povrće smo lepo složili u naše čiste tegle, dodali sva zrna začina, nalili
nalivom i pritisli pritiskivačima.
--- kraj pripreme
Prekrila sam tegle celofanom (to obavezno), poklopila poklopcima, zalepila
etiketice i gotovooo
Na slici gore desno - koliko se tegli dobija od 2,23o gr čistog povrća - 2
manje i 2 veće tegle.
I evo da ponovim kako je glasio recept:
za 4 kg povrća:
1/2 l alkoholnog sirćeta,
2 l vode,
3 kašike soli - 45 gr,
1,5 kašika šećera - 22,5 gr,
5 gr vinobrana;
Baš lepo draga moja prijateljice, lagano i sigurno. Ja to sve zbrzam za jedan dan. Pokušaću i ovako, ali umesto karfiola staviću neko drugo povrće. Moj sin ga ne voli. Hvala, pozdrav
ОдговориИзбриши