недеља, 5. јануар 2020.

Brzi kolač sa jabukama i keksom (koji se ne peče)




Iako za ovaj recept znam odavno, po prvi put sam pravila ovu tortu sada za Novu godinu, tačnije 1. januara i mogu vam reći da sam oduševljena.
Recept je izuzetno jednostavan. 


S a s t o j c i :

7 većih izrendanih jabuka,
6 supenih kašika šećera,
600 ml vode,
2 pudinga od vanile,
½ kašičice cimeta,
keks Petit Beurre - nisam tačno merila koliko,
3 kesice šlaga,
********************
po želji izrendati čokoladu za dekoraciju.




1. U šerpu stavite izrendane jabuke na krupno rende, šećer i npr. 3oo ml vode da se kuvaju nekih 15-tak minuta na srednjoj vatri.


Vanilin šećer koji jako volim i veoma koristim jeste grčki sa mirisom limuna ili pomorandže.
I ovom prilikom 2 šećera stavila sam u jabuke.


2. Pomešajte pudinge sa ostatkom vode.

 

3. Pudinge dodajte u jabuke i mešajte na vatri dok ne postane gusto.
4. Nakon što skinete s vatre dodajte cimet.


  5. Nastavite slagati kolač.
  6. Bez prethodnog umakanja složite red petit keksa.
  7. Prelijte pola smese od jabuka.
  8. Ponovo složite red keksa.
  9. Prelijte ostatak smese od jabuka.
10. Slaganje završite poslednjim redom keksa.


11. Kolač ostavite da se ohladi. 

12. Umućeni šlag rasporedite preko keksa.

   

13. Po želji možete izrendati malo čokolade.


Ako nemate drugu korisnu ideju, šlag možete išarati običnom viljuškom. 



Kolač možete praviti i sa višnjama ili kombinacija višanja i jabuka. 



*  *  *



P r i j a t n o !



********************************

24.o7.2o22. godine

Pre neki dan pravila sam varijantu sa malinama umesto jabuka. Bilo je tu baš dosta malina.
Radila sam sa 2 vanil-pudinga i ukupno (sok i voda) 6 dcl tečnosti .. 3 dcl u puding, 3 u voće

i bilo je baš puno malina u kolaču

Sledeći put mislim da bi trebalo manje malina, a neki blagi kremić uz to.


   

  

Ono što koristim u kolačima jeste i ova aroma vanile kupljena u Super Veru.















Нема коментара:

Постави коментар