Sastojci:
115 g putera sobne temperature,
100 g šećera,
1 kesica vanilinog šećera,
korica od pola limuna,
2 kašike soka od limuna,
135 g brašna,
pola kesice praška za pecivo, prstohvat soli,
2 jajeta, šljive prepolovljene na pola
i još:
1 do 2 kašike šećera, pola kašike cimeta
Priprema:
Uključiti rernu da se greje na 175°C.
Puter sobne temperature umutiti sa šećerom u penastu masu.
Brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo izmešati i polako prosejati
iznad zdele u kojoj mutite puter i umutite zajedno sa puterom i šećerom.
Dodati izrendanu koricu limuna (ako ne volite ukus limuna, možete i izostaviti),
dodati vanilin šećer i jedno jaje i umutiti pa dodati i drugo jaje i umutiti
sve zajedno.
Masa je dosta gusta.
Pripremiti kalup za tortu, veličine 20 cm i sipati špatulom ili kašikom, masu u pleh. Kalup možete da poprskate sprejem za pečenje ili blago premažete hladnim puterom i posuti brašnom, višak istresite ili prekriti dno i stranice sa pek-papirom.
Moja napomena posle prvog pravljenja glasi da treba odmah praviti duplu meru.
Pleh obložen pek-papirom
Limunov sok
Šljive treba skroz zaroniti u testo i mogu biti i sitnije sečene
Ovako je izgledao presek mog kolača
Originalan recept je moje drage prijateljice sa FB - gđe Zorice Pavlović i nalazi se ovde:
Plum torte
P r i j a t n o !!!
Нема коментара:
Постави коментар